Bericht van Christien over kamp Moria, Lesbos

Beste mensen,

 

Begin december heb ik jullie allen bericht gedaan over de vluchtelingenkampen op Lesbos waar Roos nu sinds half oktober werkt. Jan en ik hebben haar met de kerstdagen een week opgezocht en zo goed mogelijk meegeholpen.

De situatie in met name het grote kamp Moria laat zich alleen omschrijven met de woorden 'Hel op aarde.' Duizenden uitgeputte, radeloze mensen met vaak hele kleine kindertjes (en zelfs pasgeboren baby's) in een enorm kamp van doorweekte tentjes, vuil, modder en prikkeldraad. De mensen hebben voortdurend honger, er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen, wel allerlei ziekten en gewelddadigheden en de regen en de kou maken mensen letterlijk gek van ellende. 

 

Wij zijn maar heel even in Moria geweest, maar Roos werkt daar dagelijks met een vaste groep andere mensen uit Nederland en uit het kamp zelf. Voor mij zijn deze nog jonge mensen helden, stuk voor stuk. Ze werken, soms met gevaar voor eigen leven, lange dagen achtereen en met een enorme energie en liefde om het leven voor de kampbewoners een beetje dragelijker te maken. Tegenover het zwartste van de mensheid zetten zij het lichtste. Fantastisch om mee te maken hoe ze op een avond met drieëntwintig man in een isocontainer van 3 bij 6 bij elkaar kwamen om de verjaardag van een Nepalese vrijwilliger te vieren. Ze zongen verjaardagsliedjes uit alle landen, spraken elkaar toe, lieten een traan en lachten om elkaars grappen. Geen grenzen, geen verschillen, vrienden voor het leven. Als dit de mensen van de toekomst zijn, dan komt het toch nog goed met deze wereld.

 

We hebben van heel veel mensen geld gekregen. Op dit moment loopt de teller al richting de € 8000 en er komt nog steeds geld bij. Het is ons onmogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken, ook al omdat onze oproep zich razendsnel verspreid heeft via de moderne kanalen en we bij heel veel gulle gevers gewoon niet weten wie het zijn. Heb je gedoneerd en/of de oproep verspreid: ONTZETTEND BEDANKT! 

 

En wees zo goed om dit bericht ook weer te verspreiden. Roos schreef gister het volgende op Facebook.

 

En vanochtend ontving ik van Roos alweer de volgende opbeurende app: "Vinden jullie het goed dat het geld gebruikt wordt voor het Moria schoonmaakprogramma de komende 3 maanden. Ik ga dat runnen, we huren extra schoonmakers in, gaan het bestaande team beter opleiden en 1x per week grote schoonmaak houden met de Moria community. Dus meer verantwoordelijkheid naar de mensen zelf. Verder ga ik kijken of we de 40.000 flessen per week kunnen recyclen ofwel over stappen op drinkwater uit de kraan. Moria is nu al een andere plek, puur omdat ik voor €1000 een extra vuilniswagen in heb gehuurd die alle vuilnisbelten weg heeft getoverd. Dus wordt een cool project!" 

 

Lieve mensen: nogmaals ontzetten bedankt, ook namens Jan.

 

Christien.