Hulp uit Raard aan vluchtelingenkampen op Lesbos

Beste mensen,

Zoals sommigen van jullie weten werkt Roos Ykema sinds half oktober in de vluchtelingenkampen Moria en Kara Tepe op Lesbos.

In het kleinste kamp Kara Tepe wonen zo'n 1500 mensen onder relatief redelijke omstandigheden, maar de situatie in het grote kamp Moria is totaal rampzalig. Ondanks het feit dat het hier om Europees grondgebied gaat, is het nog steeds niet gelukt om de ongeveer 6000 mensen daar fatsoenlijk te huisvesten. Er is te weinig en zeer slecht eten, een tekort aan werkelijk alles, één douche per 200 mensen, maar het allerergste zijn de tenten, waarin alles de afgelopen weken koud en nat werd terwijl er nergens een plek is om warm te worden en je spullen te drogen. Het lijkt er op dat er bewust voor gekozen wordt om deze situatie zo te houden, om te voorkomen dat er nog meer mensen naar Lesbos vluchten. Door deze uitzichtloze toestand zijn de mensen vaak agressief en wanhopig en de kinderen soms onhandelbaar. Ik citeer uit Roos' berichten:

 

'Het is lastig om uit te leggen hoe het hier is. Vorig weekend was verschrikkelijk, dagenlang regen. Er waren rellen uitgebroken, de kindersectie was deels in de fik gestoken. We waren er de volgende dag om alle bedreigende graffiti van de muren te poetsen en de kinderen waar ik 3x per week activiteiten mee doe, stortten zich zo ongeveer op me. Later kwamen we een gezin tegen dat met allemaal bagage en 4 kleintjes richting kamp liep en we hielpen hen tillen. De handjes van die kindjes waren zo verschrikkelijk koud en ze reageerden bijna niet meer, liepen in een soort trance door. Op zulke momenten rij ik jankend weg in mijn auto. Maar er zijn ook een hoop normale of mooie dagen, als er veel mensen uit Moria in ons kleinere kamp Kara Tepe aankomen, waar ze droog en veilig zijn. Of als we ons wekelijkse feest vieren, met muziek ui allerlei landen, en iedereen mee danst op elkaars muziek.'

 

Behalve dat ik heel trots ben dat ze voor deze loodzware taak gekozen heeft, ben ik ook erg bezorgd om Roos. Daarom hebben Jan en ik besloten om een week naar haar toe te gaan met kerst, zodat we kunnen doorvoelen wat dit voor haar betekent en we haar bij thuiskomst zo goed mogelijk bij kunnen staan. En uiteraard zullen we onze handjes daar laten wapperen, want er is altijd veel te doen.

 

Op de vraag of het nuttig is als we geld inzamelen antwoordt Roos:

'Een vluchtelingenkamp is een bodemloze put dus geld inzamelen bij vrienden en familie mag absoluut. Dan kunnen we het uitgeven aan een speciale activiteit of iets dat acuut nodig is. De ene week is dat babymelk, de andere week dekens, slaapzakken, kinderschoenen of wat dan ook. Als het gaat regenen of sneeuwen wordt het sowieso weer ellende en is er aan alles een tekort.'

 

Mocht je het werk van Roos willen ondersteunen, dan kun je een bijdrage storten op deze rekening:

J Bout/ C Schneider

NL18RABO 0312030398

o.v.v. Sponsorgeld Roos

 

Het geld gaat rechtstreeks naar Roos, die in samenspraak met de rest van de hulpverleners en de vluchtelingen zelf zal beslissen waar het geld het beste aan besteed kan worden. Het zal in elk geval tot en met het laatste dubbeltje gebruikt worden om de vluchtelingen bij te staan. 

 

Een hartelijke groet van Jan en Christien en ook namens dit kersverse kerstkindje alvast ontzettend bedankt!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    P. Jelsma (maandag, 25 december 2017 14:15)

    Veel succes namens de collega's van de Twine uit Dokkum: kleine foute kersttruien actie voor het goede doel!