Presentaties Elkenien Grien en Buurkracht

Op maandag 28 januari jl. presenteerden beide organisaties zich aan de dorpen. Lieke Zuidema en Sicco Boorsma verzorgden de presentaties aan circa 30 geïnteresseerde toehoorders in Dorpshuis ‘De Nije Pôle’.

Elkenien Grien liet zien wat hun hun plannen voor de toekomst zijn. “We kunnen constateren dat vrijwel iedereen bekend is met de huidige (wereldwijde) klimaatproblematiek. We erkennen de noodzaak van een mentaliteitsverandering op het gebied van duurzaamheid”, aldus Lieke Zuidema, “het is nú tijd voor actie!”

 

Ook Noardeast-Fryslân moet fanatiek aan de slag met de energietransitie, onder andere door af te gaan van het (Groningse) gas. Dit kan bijvoorbeeld door koken op inductie. Mensen kunnen hun huizen verduurzamen door middel van goede isolatie, het installeren van zonnepanelen of helpen bij het ontwikkelen van een grotere biodiversiteit. Dit laatste aspect wordt de laatste jaren voortvarend opgepakt door dorpsgenoot Thom Feddema. Het kan al via kleine stapjes: zelfstandig, met je buren of met je dorp dan wel buurt. Want ook kleine stapjes hebben samen een groot bereik!

 

Elkenien Grien is hier actief mee aan de slag gegaan. De organisatie heeft een aantal Energie-ambassadeurs opgeleid die (gratis en onafhankelijk)praktische adviezen aan mensen in Noardeast-Fryslân geven. In maart opent de stichting ook een Energie-café in de oude Prins-fabriek. Daar kunnen mensen terecht met hun vragen op het gebied van besparen, isoleren en/of energie opwekken. Het doel van Elkenien Grien is om in het jaar 2030 mét elkaar Noardeast-Fryslân te helpen energieneutraal te hebben. 

 

Na de presentatie van Lieke Zuidema kwam Sicco Boorsma aan het woord namens Buurkracht. Hij gaf veel praktische tips en handvatten om als buren, straat, wijk of dorp duurzamer te leven en wonen. Het gas zal steeds duurder worden en de CO₂-uitstoot moet drastisch naar beneden. Buurkracht adviseert en ondersteunt mensen bij hun initiatieven, zelfstandig of als collectief.

 

Voordeel van het laatste is dat er vaak kortingen gegeven worden door bedrijven. 

Via Buurkracht kun je bijvoorbeeld een energiestekker lenen om te zien welke apparaten je veel energie kosten, zoals een oude koelkast. Ook kan men een infrarood-camera lenen om te kijken waar er ‘warmtelekken’ voorkomen in je huis. Enkele praktische voorbeelden van gemakkelijk oplosbare energieslurpers.

 

Beide organisaties helpen met advies en voorlichting. Want slim besparen levert enorm veel op. Wilt u zelf een buurtinitiatief opzetten om duurzaam te besparen? Neem dan contact op met Elkenien Grien of Buurkracht, dat kan via www.elkeniengrien.nl of www.buurkracht.nl.