Ondermijning - speelt dat ook in onze dorpen?!

Criminelen zoeken leegstaande stallen en schuren in het buitengebied. De gemeente wil daarom inwoners op de hoogte brengen wat ‘ondermijning’ betekent en waarom dit onderwerp voor ons allemaal belangrijk is.

 

Met de projectgroep ‘Veilig Buitengebied’ is de gemeente Noardeast-Fryslân een actie gestart

Grofweg betekent het woord ‘de vermenging van de onder- en de bovenwereld’. Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Noardeast-Fryslân en Dantumadiel hebben al in 2019 besloten om aan de slag te gaan met het project ‘Veilig Buitengebied’.

 

De aanpak ‘Veilig Buitengebied’ is ingezet om:

  • Bewustwording te creëren en/of te vergroten bij betrokken partners en inwoners; 
  • Vergroten van de weerbaarheid;
  • Bevorderen van Privaat – Publieke samenwerking (PPS) in het buitengebied;
  • Werken naar doelen en resultaten, inzetten van maatregelen en acties.

Criminelen zoeken leegstaande stallen en schuren in het buitengebied

Vaak op de plekken die achteraf liggen en waar niet veel verkeer is. Ideaal om hun illegale praktijken uit te voeren. Maar het kan ook prima een pand op een bedrijventerrein zijn. Of een woning in een rijtjeshuis. Als mensen in de bovenwereld geld nodig hebben, maken ze soms rare sprongen.

 

Als je eenmaal in de greep van de onderwereld bent, kom je er niet weer uit

Voor de onderwereld geldt niet dat je voor 1x een klus kunt doen. Ze blijven je benaderen, bedreigen en omkopen. Reken maar dat ze weten waar je kinderen naar school gaan, of andere familieleden wonen en werken. Je komt er niet weer los van, nooit.  

 

De onderwereld infiltreert ook binnen de (lokale) overheden en het bedrijfsleven

Ook blijven verenigingen, buurten en woonwijken niet vrij van criminele inmenging. Het is een maatschappelijk probleem wat ons allemaal raakt.

 

Het is belangrijk dat de signalen van ondermijning worden herkend

Dit om je te behoeden voor het nemen van een stap die voor de rest van je leven gevolgen kan hebben, grote gevolgen! Als je weet op welke signalen je moet letten, dan ben je er alerter op.

 

Meer informatie over dit belangrijke onderwerp lees je in de onderstaande flyer. 

Download
PVO230309_Veilig Buitengebied_los.pdf
Adobe Acrobat document 1.5 MB