Gevraagd: Planten en andere zaken

Het team van de Bernewird wil graag een 'Binnenbos' aanleggen op Bernewird!

Een binnenbos in een school bestaat uit meerdere luchtzuiverende planten in elk lokaal die door de leerlingen (mede) verzorgd worden en middels het stekken van de planten door de leerlingen uitgebreid wordt.

 

Een binnenbos heeft verschillende voordelen:

 1. Leuker klaslokaal: kinderen voelen zich meer geïnspireerd en gelukkiger in een klaslokaal met planten.
 2. Planten absorberen geluid: lawaai in de klas is niet alleen nadelig voor de leerkracht, maar ook voor de leerlingen. Wist je dat planten geluiddempend zijn? Vooral planten met grote bladeren zijn goed voor de akoestiek.
 3. Leren over de natuur: door kinderen voor planten te laten zorgen, ontwikkelen ze hun verzorgend vermogen. Ook leren ze begrijpen hoe een plant groeit vanuit een zaadje of stekje.
 4. Groen verbetert de concentratie: groen geeft energie en werkt stressverlagend. Uit onderzoek blijkt dat niet alleen de concentratie door planten verbetert, maar ook de gezondheid.
 5. Schonere lucht en meer zuurstof: een klaslokaal vol leerlingen kan al snel wat muf ruiken. Kamerplanten halen CO2 uit de lucht en hebben daardoor een luchtzuiverende werking. Dag hoofdpijn of gebrek aan energie!
 6. Band met de natuur: leerlingen leren planten herkennen en verzorgen (kerndoel 40 en 41). Door het verzorgen van een plant bouwen ze spelenderwijs een band op met de natuur. 

Kort gezegd: een groen klaslokaal (binnenbos) is goed voor het leerklimaat van kinderen.

Planten verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen (ook dat wordt binnenkort hopelijk minder! ;) Bovendien is het aanleggen van een Binnenbos, een groene leerplek in de klas, erg leuk en leerzaam.

 

De leerlingen planten het bos zelf (verder) aan door stekjes op te kweken. Zo willen we de school stek voor stek groener en gezonder maken!

 

Een Binnenbos aanleggen kunnen we niet alleen, maar wel met uw hulp! 

 

We hebben de volgende zaken hard nodig: 

 • Grote kamerplanten met pot
 • Plantenpotten in alle groottes
 • Stekpotjes
 • Schoteltjes
 • Plantenstekers
 • Plantenvoeding
 • Glazen vazen/grote potten/longdrinkglazen (om met zicht op wortelgroei te stekken) 

Heeft u thuis dit nog over/staan en wilt u dit aan onze school doneren? Heel graag! 

 

U kunt de materialen afgeven in de school. 

 

Namens team Bernewird bij voorbaat dank voor jullie hulp en bijdrage aan een gezonde en groene leeromgeving voor de leerlingen van Bernewird!