Gras in de grasbak

Bij het bruggetje op De Buorren in Raard staat een speciale grasbak voor het gescheiden inzamelen van gras. In het najaar wordt deze bak als bladbak gebruikt. 

Deze bakken zijn een extra service voor huishoudens, waarvan de groene container in deze seizoenen aan de krappe kant is. Daarnaast zijn de gras- en bladbakken in het leven geroepen om te kunnen besparen op de verwerkingskosten van groente-, fruit- en tuinafval. De verwerking van gras en blad is goedkoper dan het afval uit de groene container. 

 

Misbruik kan ervoor zorgen dat de bak wordt verwijderd...

Helaas komt het regelmatig voor, dat er misbruik wordt gemaakt van de gras- en bladbakken. Er wordt ook ander (grof) tuinafval in gegooid. Hiermee komt de aparte verwerking onder druk te staan en kan het plaatsen van deze bakken niet meer uit. Bovendien geeft het een rommelig aanblik voor de omgeving.

 

Wij vragen alle gebruikers in het voorjaar en zomer alleen gras in de bak te gooien en in het najaar alleen bladeren.

 

Ander tuinafval kunt u kwijt in de groene container. Grof snoeiafval kunt u gratis aanbieden op de Milieustraat of tegen betaling laten ophalen tijdens de vastgestelde routes.

 

Bij herhaaldelijk misbruik van de gras- of bladbak kan de gemeente besluiten de betreffende bak te verwijderen. Helaas worden de nette gebruikers hiervan de dupe!!

 

Gooi dus alleen gras in de grasbak en blad in de bladbakken. Dank voor uw medewerking! 

 

Tip: composteren kan natuurlijk ook!

U kunt blad natuurlijk ook composteren. Wie bladeren composteert op een composthoop in de tuin, kan ze later weer gebruiken als voedingstof voor gras, planten en struiken. Of  beter nog, laat bladeren in uw borders en tussen heesters gewoon liggen: afgevallen bladeren in de tuin vormen in de winter een bodembedekking, die planten, kleinere dieren en micro-organismen beschermt. In het voorjaar en de zomer ontstaat hierdoor een ‘mulchlaag’ die water langer vasthoudt en onkruidgroei tegengaat. Micro-organismen verbeteren de bodemstructuur, waardoor planten beter groeien. Bij de gemeente zijn compostvaten verkrijgbaar tegen een gereduceerd tarief.