Donaties en hulp gevraagd

Een oproep van Christien en Roos!

Beste mensen,

 

Vorige maand heb ik Roos een week opgezocht in Sarajevo. Roos is daar alweer zo'n vier maanden en zij is samen met de jonge Portugees Joao de drijvende kracht in een pop-up organisatie die noodhulp biedt aan de honderden vluchtelingen die gestrand zijn in Bosnië. Samen met zo'n 25 andere jonge mensen uit de hele wereld proberen ze dagelijks op alle manieren het leed van de vluchtelingen te verzachten.  Ik was zeer onder de indruk van de diepe ellende die deze vluchtelingen treft, maar ook van de enorme liefde die deze betrokken, energieke jongeren daar tegenover stellen. Geen moeite lijkt hen teveel. Ze slapen met z'n allen in een paar op eigen kosten gehuurde appartementjes, staan om half 7 al in de gaarkeuken te werken of hun leven er van af hangt en niet zelden zijn ze 's avonds pas na tienen terug. 

 

Met Roos was het heel erg fijn. Ik ben wel ongerust over de gevaarlijke situaties waar ze soms in zit, maar ik zag een vis in het water. Ze voelt zich gelukkig in dit werk, dat straalde er van af. Haar takenpakket is enorm, ze is de spin in het web. Zij plant dagelijks alle keukendiensten, zit aan tafel met de grote professionele organisaties, organiseert onderzoek naar de misdaden van de Kroatische grenspolitie, sleept sponsorgelden binnen, overlegt over de beste veiligheidsstrategieën, de behandeling van schurft en het opzetten van taallessen, bedenkt plannen om de kraakpanden low-budget te isoleren, neemt ook nog de niet in te vullen kookdiensten op zich en springt de hele dag vrolijk rond en tovert een lach op ontelbare vluchtelingengezichten. Wat een mens, wat ben ik trots op haar.

 

Op mijn vraag of er hulp nodig is, antwoordde ze de afgelopen week het volgende:

'Donaties kunnen we altijd gebruiken. Nu voornamelijk voor:

  • de kraakpanden waar vluchtelingen in schuilen: isolatiemateriaal, kachels en brandhout.
  • de inrichting van een soort kantine zodat de mensen binnen kunnen komen eten. Afgelopen woensdag werd het al -13 dus dan is de straat echt niet meer te harden.
  • familiesupport. Het pas ingerichte kamp zit alweer vol, dus we krijgen weer families op straat.

Die gaan we onderbrengen bij Bosnische gezinnen, maar die hebben dan wel wat steun nodig, eten, kleding, zeep etc. Mogelijk gaan we ook nog een appartement huren als er gezinnen/vrouwen langere tijd op straat terecht komen.'

 

Mocht je het werk van Roos en haar groep willen ondersteunen, dan kan dat op rekeningnummer NL18RABO 0312 0303 98 t.n.v. J.Bout en E.C.Schneider o.v.v. Roos in Sarajevo.

 

En verder vraagt Roos met spoed:

'Ervaren mensen die voor 2 of 3 maanden kunnen komen en projecten (onderwijs, activiteiten enz.) kunnen runnen en Handige Harry's die bereid zijn met z'n allen in een busje te stappen en twee weken lang willen helpen met timmeren en isoleren. Er zijn enorme klussen te klaren en er is haast bij, de mensen lopen letterlijk het gevaar om dood te vriezen.'

 

Dus ben jij handig en zie je kans om je een paar weken vrij te maken: meld je aan! En neem je handige zoon of dochter of vader mee. Ik kan het zeer aanbevelen, het is fantastisch om een paar weken samen te werken met deze inspirerende, hoopbrengende jonge mensen en om mee te maken hoeveel verlichting zoiets brengt voor de mensen die al zo ontzettend veel verloren zijn.

 

Tot slot wil ik jullie vragen om deze mail te delen met iedereen die mogelijk zou willen helpen, op welke manier dan ook. 

 

Dank en veel liefs, Christien.